Lees wie wij zijn en hoe onze winkel zich heeft ontwikkeld van de opening van het Vergeet-Mij-Nietje in 1993 tot onze verhuizing naar Dokkum in 2022.
Als jongen werd Jan zijn interesse gewekt voor kaarten toen toen hij van zijn Pake het eerste doosje met kaarten kreeg. Al die kaarten die al eens waren verstuurd, vertelden hun eigen verhaal. Niemand die toen nog kon vermoeden hoe deze hobby uit de hand zou lopen tot het ontstaan van het grootste antiquariaat van Noord-Nederland. Grietje die inmiddels in het leven van Jan was gekomen zou later Jan goed aanvullen als de hobby uiteindelijk uitgroeit tot het zelfstandig ondernemerschap. Er ontstond een steeds grotere collectie boeken en ansichtkaarten, waardoor het wâldhûske in Wâlterswâld al snel plaats moest maken voor een huis aan de van Sytzamawei in Driezum, al helemaal door de komst van de tweeling Nienke en Sietske. Hier is het Vergeet-Mij-Nietje ontstaan.
De boeken stapelden zich op in de keuken, dus was het tijd voor de tweede verhuizing: op naar de Haadstrjitte in Feanwâlden. Met de grote danszaal van het voormalig dorpscafé moest dit pand toch groot genoeg zijn? In eerste instantie was de ruimte enorm, veel te groot. Ze verhuurden zelfs het achterste gedeelte, maar toch werd alles volledig bezet en werd er zelfs een bovenverdieping gebouwd. Duizenden, tientallen, nee wellicht enkele miljoenen prentbriefkaarten en daarbij de grote collectie tweedehands boeken, zijn imponerende getuigen van een zeer actieve en werkzame periode. Gelukkig stond het allemaal in thema’s, waardoor ze vrij snel onderwerpen konden vinden. Ze versloegen er dan ook absoluut niet in.
Grietje was het visitekaartje van de winkel en staat achter de kassa. Jan bleef daarentegen het liefst achter de schermen om te sorteren, te prijzen en voor de inkoop. In Feanwâlden sloeg het Vergeet-Mij-Nietje pas echt de vleugels uit en werd een begrip in de Nederlandse verzamelwereld, maar ook belangrijk voor het dorp Feanwâlden. Men kreeg een beetje een dorpsfunctie en dat past uitstekend in de levensvisie van Jan en Grietje. Betrokken zijn bij de regio waarin ze wonen, werken en leven. Niet aan de zijkant blijven staan, maar de handen uit de mouwen steken als het gaat om de leefbaarheid in hun dorp of wellicht dorpen, want het hart bleef kloppen voor Driezum en Wâlterswâld.
In al de actieve jaren is er zelfs een tweede winkel geopend in Akkrum, wordt er met de tijd meegegaan door de verkoop ook online op te zetten en worden veel boekenmarkten en ansichtkaartenbeurzen bezocht. Naast de nationale beurzen kwamen er ook Europese beurzen bij in Engeland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Daarmee werd er een hele nieuwe klantenkring ontdekt.
Sinds 1993 is er hard gewerkt om dit allemaal op te bouwen en samen is nu (2022) het besluit genomen om een stapje terug te doen. De handel gaat door op het internet, in de loods en op de beurzen, maar de winkel gaat dicht. ,,Het is en blijft een deel van ons leven en we genieten daar beide nog enorm van. We kunnen nog niet zonder de vele en vaak mooie contacten.”
Door de jaren heen is onze winkel een aantal keer uitgelicht door lokale redacties, zoals De Westereender, Omrop Fryslân, RTVNOF, SOD Dantumadiel, het FrieschDagblad, Akkrum.net, etc. Ook zie je ons in YouTube video’s, bijvoorbeeld in het programma HEA. Op onze archiefpagina linken we naar al deze artikelen en video’s.
December 2021
Artikel in De Westereender. “In Driezum begon Jan Dantuma met de verkoop van boeken en later ook ansichten….”
Juli 2021
Artikel plus video door Omrop Fryslân. “De slager, de kapper, en nu verdwijnt binnenkort ook boekhandel ‘Het-Vergeet-Mij-Nietje’ uit het centrum van Feanwâlden….”
Voor al je vragen en voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen via het contactformulier of zijn we te bereiken op: