OVER ONS

Welkom in Dokkum

Lees wie wij zijn en hoe onze winkel zich heeft ontwikkeld van de opening van het Vergeet-Mij-Nietje in 1993 tot onze verhuizing naar Dokkum in 2022. 

EEN NIEUWE FASE

Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat wij met gemengde gevoelens afscheid namen van onze geliefde winkel in Feanwâlden. De deuren sloten op 30 april 2022, en eind juni van dat jaar was het pand volledig leeg. Degenen die ooit onze winkel bezochten, weten dat wij niet bepaald licht bepakt waren. Het kostte behoorlijk wat inspanning om alles te verhuizen naar onze nieuwe loods in Dokkum. Stellingen die eerder in de winkel in Feanwâlden sierden, vonden nu hun plaats in onze loods. Gelukkig vond een groot deel van onze voorraad een nieuw thuis, zij het in een andere setting. De leegverkoop duurde maar liefst acht maanden, en gedurende die periode waren wij langzaam maar zeker bezig om ons nieuwe pand in Dokkum klaar te maken om een nieuwe fase van onze handel in te laten luiden.

Vanaf september 2022 begonnen wij ons leven opnieuw vorm te geven. Wij besloten ons vooral te richten op online platforms zoals Catawiki en Marktplaats om onze ansichtkaarten aan de man te brengen. Nu, in februari 2023, hebben wij ons ritme aardig gevonden. Onze agenda staat vol met geplande beurzen, zowel nationaal als internationaal. Voor ons voelen deze als werkvakanties, waarbij wij de vrijheid hebben om enkele dagen langer te blijven en te genieten van andere culturen en ontmoetingen. Het is een levensstijl die ons na aan het hart ligt.

Maar dat is niet alles. Wij zijn ook regelmatig te vinden in Dokkum, waar wij druk bezig zijn met het sorteren, opruimen en klaarzetten van onze voorraad voor de diverse beurzen. Het is een continu proces van liefde voor het vak en waardering voor de vele contacten die wij hebben opgebouwd. Wat ons dan ook nog steeds enorm aanspreekt, is het persoonlijke contact met onze klanten. Wij verwelkomen hen met open armen in ons pand te Dokkum, waar fysieke ontmoetingen nog steeds een speciale plaats innemen. Het is een kans om verhalen te delen, herinneringen op te halen en te genieten van het gezicht achter elke transactie.

Ons avontuur gaat door, zij het op een andere manier, en wij hopen jullie allemaal te blijven ontmoeten, zij het online, op beurzen of in Dokkum. Het is en blijft een deel van ons leven, en wij genieten nog steeds enorm van de vele en vaak mooie contacten.

ONTSTAAN

Als jongen werd Jan zijn interesse gewekt voor kaarten toen hij van zijn Pake het eerste doosje met kaarten kreeg. Al die kaarten die al eens waren verstuurd, vertelden hun eigen verhaal. Niemand die toen nog kon vermoeden hoe deze hobby uit de hand zou lopen tot het ontstaan van het grootste antiquariaat van Noord-Nederland. Grietje die inmiddels in het leven van Jan was gekomen zou later Jan goed aanvullen als de hobby uiteindelijk uitgroeit tot het zelfstandig ondernemerschap. Er ontstond een steeds grotere collectie boeken en ansichtkaarten, waardoor het wâldhûske in Wâlterswâld al snel plaats moest maken voor een huis aan de van Sytzamawei in Driezum, al helemaal door de komst van de tweeling Nienke en Sietske. Hier is het Vergeet-Mij-Nietje ontstaan. 

NAAR VEENWOUDEN

De boeken stapelden zich op in de keuken, dus was het tijd voor de tweede verhuizing: op naar de Haadstrjitte in Feanwâlden. Met de grote danszaal van het voormalig dorpscafé moest dit pand toch groot genoeg zijn? In eerste instantie was de ruimte enorm, veel te groot. Ze verhuurden zelfs het achterste gedeelte, maar toch werd alles volledig bezet en werd er zelfs een bovenverdieping gebouwd. Tientallen, duizenden, nee wellicht enkele miljoenen prentbriefkaarten en daarbij de grote collectie tweedehands boeken, zijn imponerende getuigen van een zeer actieve en werkzame periode. Gelukkig stond het allemaal in thema’s, waardoor ze vrij snel onderwerpen konden vinden. Ze versloegen er dan ook absoluut niet in. 

Grietje was het visitekaartje van de winkel en staat achter de kassa. Jan bleef daarentegen het liefst achter de schermen om te sorteren, te prijzen en voor de inkoop. In Feanwâlden sloeg het Vergeet-Mij-Nietje pas echt de vleugels uit en werd een begrip in de Nederlandse verzamelwereld, maar ook belangrijk voor het dorp Feanwâlden. Men kreeg een beetje een dorpsfunctie en dat past uitstekend in de levensvisie van Jan en Grietje. Betrokken zijn bij de regio waarin ze wonen, werken en leven. Niet aan de zijkant blijven staan, maar de handen uit de mouwen steken als het gaat om de leefbaarheid in hun dorp of wellicht dorpen, want het hart bleef kloppen voor Driezum en Wâlterswâld.

EEN STAPJE TERUG

In al de actieve jaren is er zelfs een tweede winkel geopend in Akkrum, wordt er met de tijd meegegaan door de verkoop ook online op te zetten en worden veel boekenmarkten en ansichtkaartenbeurzen bezocht. Naast de nationale beurzen kwamen er ook Europese beurzen bij in Engeland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Daarmee werd er een hele nieuwe klantenkring ontdekt. 

Sinds 1993 is er hard gewerkt om dit allemaal op te bouwen en samen is in 2022 het besluit genomen om een stapje terug te doen. De handel gaat door op het internet, in de loods en op de beurzen, maar de winkel gaat dicht. ,,Het is en blijft een deel van ons leven en we genieten daar beide nog enorm van. We kunnen nog niet zonder de vele en vaak mooie contacten.”

ARTIKELEN EN BEELDEN

Us winkel yn it ljocht

Door de jaren heen is onze winkel een aantal keer uitgelicht door lokale redacties, zoals De Westereender, Omrop Fryslân, RTVNOF, SOD Dantumadiel, het FrieschDagblad, Akkrum.net, etc. Ook zie je ons in YouTube video’s, bijvoorbeeld in het programma HEA. Op onze archiefpagina linken we naar al deze artikelen en video’s. Ook hebben we recentelijk foto’s toegevoegd van een aantal beurzen die wij bezochten. 

December 2021

Artikel in De Westereender. “In Driezum begon Jan Dantuma met de verkoop van boeken en later ook ansichten….”

Juli 2021

Artikel plus video door Omrop Fryslân. “De slager, de kapper, en nu verdwijnt binnenkort ook boekhandel ‘Het-Vergeet-Mij-Nietje’ uit het centrum van Feanwâlden….”

MENU

Neem gerust contact met ons op voor je vragen of voor het maken van een afspraak.

akkrum@boekennietje.nl

+31 6 23 53 24 47 / +31 6 20 48 03 92

Hogedijken 36-12 9101 WZ Dokkum